In Blogs

Deze week vindt de European Collaboration Summit 2018 plaats in Mainz. De Europese conferentie als het gaat om samenwerken met Office 365, SharePoint en Azure.  Tijdens dit tweedaagse event worden meer dan 1500 bezoekers bijgepraat als het gaat om de laatste ontwikkelingen. Uiteraard zijn we ook als Mavention van de partij, als een van de bezoekers volgen we verschillende sessies van internationale sprekers, maar ook mogen we een sessie verzorgen rondom Chatbots in the Enterprise. Tijdens de eerste dag hebben we diverse sessies gevolgd en hadden we de kans om bij te kletsen tijdens een gezellige SharePint.  

Het is nu al een geslaagde dag geweest met waarin we verschillende sessies hebben kunnen volgen. Daarnaast hebben we kunnen bijkletsen met tal van concullega’s en hebben we veel inspiratie opgedaan.

 

‘SharePoint loves Microsoft Teams’  

In verschillende sessies hebben we de ontwikkelingen rondom de SharePoint Team- en Communication sites gevolgd. We zien dat SharePoint zich ontwikkeld naar een volwassen Enterprise Content Management platform. Denk aan features zoals uitgesteld publiceren, approval workflows, @mentions en het maken van je eigen page designs. Met de modern pages ben je in staat om in een handomdraai aantrekkelijke en interactieve nieuwsberichten te plaatsen die de betrokkenheid van je medewerkers bij de organisatie vergroten. 

Verder hoorden we vaak de kreet ‘SharePoint loves Microsoft Teams’. Wat betekent dat de combinatie van SharePoint met Microsoft Teams echt meerwaarde creëert. Voeg bijvoorbeeld een SharePoint page als tab toe om meer context te geven over het hoe/waarom van het Team. En kun je het nieuws uit een SharePoint site in je Team binnenhalen door middel van de SharePoint News Connector. Je kun als Teamlid dus ongestoord verder werken in de context van het Team. Zo wordt het echt dé hub voor Teamwork.

 

Development

Octavie van Haaften – Vanuit development waren er uiteraard sessies over SPFx en PnP, maar ook hoe je on-premises application naar de cloud kan brengen. Vesa Juvonen had een sessie over het SharePoint Development Landscape en Roadmap, maar na 3 slides hield de beamer er mee op. Hij had net aangegeven dat SPFx 1.5.0 begin juni uitkomt. Zijn sessie is naar woensdagmiddag verplaatst. Dus morgen meer nieuws hierover! Het PnP team had nieuws over de ontwikkelingen van PnPjs library, waarbij er ondersteuning is aangekondigd voor taxonomy. De PnPjs library is een fluent javascript library voor client side applicaties, die de integratie met SharePoint al dan niet via Microsoft Graph zeer makkelijk maakt. Vanuit provisioning perspectief is ook het kersverse Pnp Partner Pack gedemonstreerd, waarbij veel voorbeelden beschikbaar zijn voor het uitrollen van moderne sites, inclusief moderne pagina’s met webparts. Het PnP Partner Pack is een waardevolle solution voor elke developer, die veel tijdwinst kan maken voor de eigen oplossingen. 

Als je als klant de migratie naar de cloud wilt maken, dan gaat het wellicht niet alleen om de data, maar ook om de legacy applicaties, die omgebouwd moeten worden naar een cloud versie. Zo kun je SQL databases eenvoudig vervangen door SQLite of Azure SQL, IIS Web Applicaties door Azure Web Apps en Outlook custom APIs door Microsoft Graph. Maar wat als je nou nog resources on-premises houdt, die je wel vanuit de cloud moet kunnen benaderen? Dan is infrastructuur ook opeens in scope. Gelukkig biedt Azure je meerdere opties, zoals een Azure Virtual Network voor een Site-2-Site VPN connectie of zelfs de Azure Hybrid Connection, die meer geschikt is voor PaaS oplossingen zoals Azure Web Apps.

 

Branding 

Paul Boelens – Remco en ik (Paul) waren het aan onze stand verplicht om de sessies over het Customizen van Modern SharePoint sites bij te wonen. Allebei hebben wij ons vanaf het allereerste moment beziggehouden met het implementeren van huisstijlen in SharePoint. Met de komst van Modern SharePoint pages is deze manier van werken echter komen te vervallen.  

Klanten willen echter nog steeds graag dat hun SharePoint omgeving in ieder geval een beetje aan hun huisstijl voldoet.
In deze sessie kwamen de mogelijkheden die er voor modern SharePoint zijn, zoals themes met color- en fontfiles aan de orde.
Met de themegenerator kan je deze themes op een eenvoudige manier samenstellen en vervolgens met PowerShell toevoegen aan je SharePoint omgeving. Hubsites kunnen zorgen voor een consistentie look- en feel van al je SharePoint sites.
De SharePoint app in de appstores zorgt voor een goede user experience op mobile devices. 

De PnP SharePoint starter kit geeft je een mooie SharePoint omgeving met verschillende webparts en extensions die je kan gebruiken als uitgangspunt voor je eigen aangepaste omgeving: http://aka.ms/spdev-starter-kit. 

SharePoint zat de laatste tijd in een lastige situatie. Veel van de oude functionaliteiten konden nog niet in de nieuwe UI, terwijl we oude technieken niet meer konden gebruiken. Daar is nu verandering in gekomen. New UI biedt meer webparts, meer brandingmogelijkheden, mogelijkheid tot het stylen van search en… binnenkort ook weer page-layouts.

 

POWERAPPS: BUILD THE NEXT LEVEL POWERAPP  

Remco van den Berg – Van onze landgenoot kwam een leerzame sessie over PowerApps. Het mooie van deze sessie was dat er meteen een duidelijk en praktische app werd gemaakt: Een workshop registratielijst met barcode scanner. Een app die ze letterlijk bij de entree van dit event hadden kunnen gebruiken. Bram is natuurlijk wel een echte developer, dus toen hij Visual Studio opende om custom API’s te maken, was ik hem als functioneel consultant heel even kwijt, maar het was wel gaaf om te zien dat we powerapps dus ook kunnen koppelen met databronnen die geen standaard connector hebben.

 

MANAGEMENT SAYS “WE’LL MOVE TO O365!”… AND IT JUST STARTS MOVING: “WHAT COULD POSSIBLY GO WRONG?”  

Het was verfrissend om een sessie mee te maken wat niet alleen maar een ‘hallelujah’ verhaal was. Daniel Wessels sprak openhartig over een migratie van een grote enterprise omgeving (2000+ users, Lotus Notes, veel maatwerk) en alle problemen en valkuilen die dat met zich meebrengt. Het project is nog steeds niet afgerond dus hij grapte dat hij nog voor minimaal 3 jaar aan sessie-materiaal heeft. Zijn belangrijkste take-away? Take your time. Change doesn’t happen overnight. 

Nieuwsgierig wat er morgen verteld wordt op de European Collaboration Summit?

Volg ons op LinkedIn en Twitter @mavention ! Morgen komen wij met een verslag over de 2e dag.

 

 

 

Vul je zoekopdracht in.