In Blogs

Ook de tweede dag heeft veel mooie en interessante sessies gebracht. Onze CTO Albert-Jan Schot stond vandaag op het programma met zijn sessie over Building Bots in the Enterprise.

Een praktische Governance strategie

Floor de Wit – Mijn highlight van de dag was de sessie ‘How to Develop your Office 365 information Governance Strategy’ door Dux Raymond van AvePoint. Hij vertelde dat het bij organisaties vaak mist aan praktische invulling van de Governance strategy. Ze hebben een governance document, maar niemand leest het of weet dat het bestaat. Dus pleit juist voor een praktische insteek bij het inrichten van je Governance strategy. Balanceer daarbij tussen het empoweren van de medewerkers (is het nog werkbaar) en de IT afdeling (is het veilig?). Hij vroeg aan het publiek: “Waarom heeft een auto remmen? Zijn antwoord: “Omdat je niet dood wilt gaan”. In die analogie kun je information governance zien als de rem op jouw Office 365 omgeving. Het helpt je om echt gebruik te maken van je data -“Use data as an asset”.

In het bepalen van een Governance strategie volgt hij altijd de volgende vier stappen:
1. Discover and classify your data –>Where is it / what is it / who can access it?
2. Define data governance policies –> Build controls in your containers / Make sure no one messes with it / Ensure the system is used as intended
3. Proactively enforce policies –> Make it easy for users to do the right thing. Use automation!
4. Report and audit –> on a ongoing basis
Hij sloot af met de focus op de eindgebruikers. Eindgebruikers hebben namelijk vaak geen slechte bedoelingen, maar weten gewoonweg niet goed hoé ze zich moeten houden aan de policies. Als consultants moeten we ze daarbij ondersteunen. Hier liggen nog genoeg kansen.

SharePoint Framework

Over het SharePoint Framework werd veel verteld en gedemonstreerd. Begin juni komt de nieuwe versie 1.5.0 uit, waarbij de feature Dynamic Data er uit springt. Hoewel dit nog een beta versie is, kun je met Dynamic Data eindelijk webparts met elkaar verbinden. Zo werd een lijst met events en locaties gekoppeld aan Maps. Op de roadmap staan nog meer interessante dingen, zoals de ondersteuning voor Angular Elements, React 16, SharePoint 2019, Isolated Webparts en Tenant Wide Extentions.

Angular Elements

Angular is populair. Al geruime tijd wordt AngularJS (v1.x) gebruikt voor het ontwikkelen van SharePoint oplossingen, maar Google is al een paar versies verder. Zo zijn versie 2-5 gepasseerd, die niet met SharePoint overweg konden. Dit had te maken met onderdelen, die geen meerdere instanties op een pagina aan konden. Met Angular Elements, als onderdeel van Angular 6, komt hier eindelijk verandering in. 

Bots in the Enterprise

Samen met Rick van Rousselt presenteerde onze eigen Albert-Jan Schot hoe je bots kunt maken voor je eigen organisatie. Artificial Intelligence is een populair onderwerp en er worden steeds meer oplossingen bedacht met deze technologie. Zo ook met chatbots. Belangrijke boodschap is dat je simpel moet beginnen en niet meteen voor de OptimusPrime versie moet gaan. Je hoeft overigens niet altijd met code aan de slag. Via https://www.qnamaker.ai/ kun je heel makkelijk een eenvoudige Question and Answer bot maken en publiceren.

Voor de wat geavanceerde chatbots heb je wel code nodig. Er werd gedemonstreerd hoe je met natural language aan de slag kunt. LUIS is Microsofts machine learning-based service, die je hiervoor kunt inzetten in bots.

SASS en SPFX webparts

Paul Boelens – De meest interessante sessie voor mij was vandaag de sessie over SASS en SPFX webparts.
Zonder in details te treden kwamen er veel tricks en tips langs waarvan ik er een aantal echt nog niet wist. En dat terwijl ik toch al geruime tijd met SASS werk. SASS (Syntactically awesome style sheets) is een CSS extensie waardoor je op een professionele en gestructureerde manier met CSS in projecten kan werken.

SharePoint is back baby!!!

Remco van den Berg – Het is geen verrassing als ik zeg dat SharePoint in de laatste 2 jaar weinig liefde heeft gekregen. Oude tools, werkwijzen en functionaliteiten om SharePoint te customizen werden verwijderd (page-layouts, display templates, diverse webparts etc.) terwijl daar in de nieuwe UI vaak geen tot weinig alternatieven voor waren. Ook was er bij veel professionals de vrees dat nieuwe functionaliteiten als Groups en Teams SharePoint helemaal zouden vervangen. Niets is minder waar. Uiteindelijk blijft de back-bone voor collaboration op al deze platforms SharePoint.
SharePoint <3 Teams en SharePoint <3 Groups.

In de sessie ‘The SharePoint Developer Platform: Landscape and Roadmap’ werden de diverse mogelijkheden tot het customizen van SharePoint uit de doeken gedaan. Zo is het mogelijk aparte headers en footers te bouwen en custom theming los te laten. Als je site collections met elkaar verbindt in een site-hub dan is het zelfs mogelijk om deze customisation centraal te beheren met een vaste navigatie over alle sites heen. Dit wordt de nieuwe manier van het maken van Intranetten t.o.v. 1 site collection met sub sites.

Wil je zelf spelen met al deze nieuwe mogelijkheden? Ga naar https://aka.ms/spdev-starter-kit . Hier kun je een starter kit downloaden die je op je tenant kan installeren om te zien wat er allemaal mogelijk is met deze nieuwe technieken. Let wel op met deze installatie, de webparts en themes worden meteen op de gehele tenant beschikbaar. Wellicht dat je deze eerst op een test-tenant wil installeren.

Vul je zoekopdracht in.