In Blogs

Eerlijk is eerlijk, deze titel heb ik niet zelf bedacht. Maar ik heb toestemming gekregen om hem te gebruiken van het brein achter deze briljante zinsnede. En dat je met een goede slogan ver kunt komen, hebben we vorige week met elkaar kunnen zien. Maar ik wil het helemaal niet over politiek met je hebben, ik wil het over SharePoint hebben.

Misschien is het je ontgaan, maar Microsoft richt haar aandacht sinds een aantal maanden duidelijk weer volledig op dit fantastische platform. Na een periode van weinig — of in ieder geval een onduidelijke  focus kwam Microsoft begin mei 2016 met het Future of SharePoint-event. Een evenement als reactie op een geluid dat in de industrie rondzong over de onduidelijke toekomst van  SharePoint. Dit evenement was wat mij betreft een belangrijk keerpunt, omdat Microsoft duidelijk maakte dat SharePoint weer hot is.

Er zijn de afgelopen 12 maanden een flink aantal updates en nieuwe diensten geïntroduceerd onder de paraplu van Office 365. Naast al deze nieuwe diensten zijn er ook veel verbeteringen aan het platform toegevoegd. In deze blog geef ik je een overzicht van de, wat mij betreft, belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen maanden:

Integratie van PowerApps en Flow in SharePoint 

PowerApps en Flow maken het eenvoudiger om met data en processen te werken. Op basis van Flow kan elke gebruiker eenvoudige taken automatiseren en verschillende systemen aan elkaar koppelen. Zo gebruik ik al maanden een flow om sales updates in CRM Online automatisch op Yammer te delen. Een Power App kan weer eenvoudig worden ingezet om te werken met apps op zowel een tablet als een mobiel apparaat. PowerApps bieden een ervaring die bijna native is. Vanuit de app kan je gebruik maken van verschillende sensoren zoals de locatie via GPS of de camera. Deze informatie kan vervolgens weer eenvoudig worden opgeslagen in SharePoint. Op deze manier kunnen PowerApps en Flows dus als versneller werken om informatie te delen en beschikbaar te maken vanuit de cloud.

Microsoft Teams en Integratie van Office 365 Groups met moderne team sites

Naast de aankondiging van Office 365 Groups zijn er ook Teams bijgekomen. Teams bieden naast de samenwerkmogelijkheden die we al kennen vanuit Groups ook de mogelijkheid om te chatten binnen channels. Daarnaast zijn Groups voorzien van een modern SharePoint team site. Vernieuwingen op het gebied van de bewerkervaring en het maken van nieuws, maar ook het downloaden van meerdere bestanden tegelijk worden hierin ondersteund.

Het SharePoint Framework – modern webdevelopment voor ontwikkelaars 

De ontwikkelingen in Groups en team sites zijn voor een groot gedeelte gebaseerd op een nieuwe manier van ontwikkelen: het SharePoint Framework. Veel van de nieuwe webparts in de modern teamsites en groepen zijn ook gebaseerd op dit nieuwe framework. De focus van het SharePoint Framework ligt op het bieden van een moderne development ervaring en maakt gebruik van veel open modules en bestaande webtechnologie.

OneDrive sync client & OneDrive Admin Center

Na lang wachten is eindelijk de nieuwe sync client voor OneDrive beschikbaar en is het mogelijk om ook SharePoint bibliotheken te synchroniseren met deze nieuwe client. Met de laatste release is er een eenduidige ervaring voor Windows en Mac. De activity feed in de nieuwe client maakt het mogelijk om te zien wat er allemaal wordt gesynchroniseerd en het is eenvoudiger geworden om documenten te delen. Beheerders krijgen nieuwe mogelijkheden om het beheer van OneDrive te vereenvoudigen vanuit het nieuwe Admin Center, en ze hebben meer controle over wat er gedeeld mag worden vanuit OneDrive.

Feature Pack 1 voor SharePoint Server 2016 

Ook de on-premise versie wordt verder ontwikkeld en een aantal vernieuwingen uit SharePoint Online kunnen via een Feature Pack 1 ook in SharePoint 2016 gebruikt worden. Met dit feature pack wordt het vooral (nog) eenvoudiger gemaakt om geavanceerde hybride scenario’s te ondersteunen waarbij SharePoint Online en SharePoint on premises naast elkaar gebruikt kunnen worden.

Bij Mavention had SharePoint altijd al onze volledige aandacht. We zijn overtuigd van de mogelijkheden die dit platform biedt voor organisaties van elke omvang. Helemaal met alle innovaties die Microsoft de komende maanden nog gaat doorvoeren binnen Office 365 en SharePoint.

Wij zijn trots op de mooie trajecten die we met klanten als Arcadis en Centrum voor Jeugd en Gezin hebben doorlopen. Als dé SharePoint-expert die technische innovaties en gebruikersadoptie hand in hand laat gaan, helpen wij organisaties om flexibel en slagvaardig te blijven in dit tijdperk van ongekende digitale mogelijkheden. Benieuwd wat het SharePoint platform voor jouw organisatie kan betekenen, neem dan contact met mij op.

Vul je zoekopdracht in.