In Blogs, Samenwerken en kennisdelen

De laatste tijd gonst meer dan ooit het thema ‘samenwerking’ in Office 365. Het begon met de komst van de Office 365 Groups, later ook met de lancering van Teams. Mensen vragen zich af of het einde van Yammer nabij is, of dat het eindelijk een integraal onderdeel van Office 365 wordt. Er wordt in ieder geval veel gesproken over: “Wanneer gebruik je wat in Office 365?”

In deze blog laten we zien wat op dit moment de bouwblokken zijn voor een team dat wil samenwerken. Daarnaast introduceren we ons collaboration maturity model waarmee we onze visie geven op wat je wanneer gebruikt in Office 365.

Wat zijn de bouwblokken voor samenwerking?

Microsoft zet zwaar in op samenwerking via Office 365. Het hanteert daarbij de filosofie: Ieder team is uniek en ieder team heeft zijn eigen voorkeur en werkstijl rondom samenwerken. Tot een jaar geleden had je als team grofweg de keuze tussen een SharePoint site en een Yammer groep om samen te werken. Met de komst van Office 365 Groups, en meer recent ook Teams, zijn er nieuwe bouwstenen bijgekomen waarmee een team kan samenwerken. De richting die Microsoft op lijkt te gaan is dat een Group de container wordt die bepaalt wat de naam en de samenstelling van het team is en dat  vervolgens verschillende bouwblokken (of combinaties van bouwblokken) in een Group geactiveerd worden waarmee een team zijn eigen voorkeur en werkstijl rondom samenwerken bepaalt.

Hoewel deze visie mooi is, is dit in de praktijk voor eindgebruikers lastig, want je kunt in bijna alle bouwblokken op een andere manier gesprekken voeren en documenten delen. Dus welke bouwblokken kies je dan? Je kunt gezamenlijk berichten delen via de (email) inbox, maar je kunt ook ‘chat’-achtige conversaties voeren via de Teams functionaliteit, of toch maar berichten delen in een Yammer Group. En wat als je in meerdere teams werkt en ieder team zijn eigen bouwblokken kiest? Waar vind je dan je informatie? En vooral, hoe ga je hier als organisatie mee om?

Waarom een maturity model?

Er zijn al verschillende modellen gepresenteerd waarin Office 365 bouwblokken visueel weergegeven worden om te laten zien wanneer je wat het beste kunt gebruiken. Vanuit Mavention komen we bij veel organisaties en zien we duidelijke verschillen in type organisaties en behoeften. Zo heeft een grote financiële dienstverlener een hele andere structuur en cultuur rondom samenwerken dan bijvoorbeeld een adviesbureau met 40 specialisten die als een netwerk georganiseerd zijn. Wij vinden dan ook dat er niet één waarheid is rondom wat je wanneer het beste kunt gebruiken.

Wij onderscheiden drie archetypen van organisaties en plaatsen deze in een model over de as van een zestal thema’s. Hiermee kun je bepalen welk archetype het beste aansluit bij jouw organisatie, team of situatie. Het model kan ook functioneren als groeipad, waarin je aangeeft welk archetype je graag zou willen gebruiken en waar je naartoe wilt groeien.

Het bovenstaande model zegt nog niet direct iets over wat je wanneer gebruikt. In een drietal vervolgblogs geven we per archetype aan welke Office 365 bouwblokken je wanneer het beste kunt toepassen. Houd ons dus in de gaten! Heb je in de tussentijd al vragen of opmerkingen? Mail dan met: floor@mavention.nl of lennard@mavention.nl.

Vul je zoekopdracht in.