In Blogs, Business Consultancy, Optimaliseren van bedrijfsprocessen

De digitale transformatie is in volle gang. Iedere organisatie gebruikt of is zich aan het oriënteren op het gebruik van cloud platformen als Office 365. Je wilt slimmer samenwerken en sneller kapitaliseren op de aanwezige kennis in de organisatie. Je wilt snel kunnen inspelen op veranderingen in de markt en een beweeglijke organisatie creëren. Tegelijkertijd zijn dit grote veranderingen in cultuur, werkwijzen en processen, waar organisaties niet altijd klaar voor zijn. Soms wil je zelf kleinschalig iets starten met de middelen die je tot je beschikking hebt. Hoe kun je zorgen voor impact binnen jouw organisatie, zonder een groot verander- of implementatietraject in te gaan? Binnen deze blog geef ik antwoord op deze vraag door verschillende ontwikkelingen aan elkaar te verbinden.

Business agility

Het kan je bijna niet ontgaan zijn. In de ICT- sector is al jaren een schaarste aan talentvolle developers en de verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar toeneemt. Developers zijn nodig om (maatwerk) software te ontwikkelen om te voorzien in een behoefte. Doordat er een tekort is aan developers zie je gepeperde rekeningen verschijnen voor iedere aanpassing, ieder verzoek en iedere aanvulling op nieuwe of bestaande functionaliteit. Daarbij neemt het ontwikkelen van software vaak veel tijd in beslag, waardoor je soms weken of maanden moet wachten tot je écht aan de slag kunt.

Als organisatie, opererend in een competitieve en snel veranderende markt, of als medewerker, opererend in een complexere wereld, kun je geen maanden wachten op de juiste ICT ondersteuning voor jouw werkzaamheden. Business agility vraagt dat je wendbaar bent en snel kunt reageren op veranderingen in de markt of wijzigingen op de werkvloer. Als de ondersteuning dan achterblijft is dat inefficient. We krijgen dan ook vaak de vraag, kan dat niet sneller?

De no- en low-code revolutie

Ja beste opdrachtgever, dat kan sneller! Er is een revolutie gaande in de IT sector, die bovenstaande problemen, het tekort aan developers en lange oplevertijden, oplost. Door software niet van A tot Z te ontwikkelen, maar op basis van modules aan elkaar te verbinden, is in zeer korte tijd een applicatie te ontwikkelen. Er zijn verschillende platformen beschikbaar waar minuscule bouwblokken aangeboden worden, die je met elkaar kunt combineren en/of koppelen met externe databronnen en applicaties. Hier is geen of weinig development kennis voor nodig, omdat gewerkt wordt op basis van een model of op basis van point-and-click. Business medewerkers met affiniteit voor processen en software ontwikkeling kunnen hiermee direct aan de slag om zelf applicaties te ontwikkelen.

Citizen development

Deze business medewerkers, die op deze manier nieuwe bedrijfsapplicaties maken, noemen we ‘citizen developers’. Citizen developers zijn er in enorme aantallen. Denk bijvoorbeeld aan de business analist, business consultant, proceseigenaar of lean-expert. De citizen developer heeft affiniteit met ICT en heeft bijvoorbeeld in het verleden al de grenzen opgezocht van Excel en/of Access modellen, waar verder niemand iets van begreep. In die zin is het bouwen van een applicatie met bouwblokken niet heel anders dan complexe applicaties of formules opbouwen in Excel en Access. Iedereen met procesmatig inzicht kan dus direct aan de slag om (een gedeelte van) het proces te digitaliseren en automatiseren. Binnen jouw organisatie heb je dus ongetwijfeld de mogelijkheid om in korte tijd innovatieve applicaties neer te zetten.

Microsoft Power Platform

Microsoft 365 biedt een scala aan applicaties waar je met relatief weinig kennis bovenstaande mogelijk maakt. In het Power Platform van Microsoft zitten applicaties als Flow, Power BI en PowerApps. Met PowerApps creëer je applicaties waarin content uit verschillende Office 365 applicaties combineert. Dit is van de drie de meest krachtige en uitgebreide applicatie, waarmee je zelf applicaties kan bouwen zonder te coderen. Microsoft noemt het zelf een point-and-click aanpak, waarbij op basis van een sjabloon de data gepresenteerd wordt. Met Excel-achtige expressies kan vervolgens de logica opgebouwd worden. Flow zorgt vervolgens voor de triggers en interactie tussen de applicaties en stelt je in staat om taken uit te voeren op de verschillende applicaties binnen Microsoft 365 en daarbuiten. Met Power BI kun je vervolgens gemakkelijk een BI dashboard opbouwen om de data te visualiseren.

Met het Microsoft Power Platform zijn teams en afdelingen dus in staat om snel een bedrijfsproces te automatiseren. Mocht je hier meer over willen weten neem dan contact op met mij.

Vul je zoekopdracht in.