In Blogs

Vandaag was weer een zeer interessante dag op de Ignite. De eerste dagen van de conferentie zijn voornamelijk de aankondigingen en demo’s van de nieuwe onderdelen en features. Hoe verder de week vordert hoe verder er in de details gedoken wordt.

De meeste sessies die ik vandaag gevolgd heb zijn eerder deze week al aangegeven als verdieping op de geziene onderwerpen.

Developer Community

De dag ben ik begonnen met een sessie over de SharePoint developer community (PnP), een sessie met erg enthousiaste presentatoren op het podium. Er werd begonnen met een globale introductie wat PnP is en waar ze voor staan. In de sessie kwam naar voren dat de documentatie niet meer op MSDN staat maar op docs.microsoft.com (http://aka.ms/spdev-docs). Op http://aka.ms/spdev-videos kan je turorial, training en guidance video’s vinden naast de webcasts en community recordings. Dit zijn mooie sites om bij te blijven met de laatste ontwikkelingen.

Een interessante demo was het provisionen van een modern page inclusief de SPFx webparts. Het provisionen van SPFx webparts maakt het werken in een ontwikkelstraat eenvoudiger.

Authenticatie

Gister heb ik een sessie bijgewoond waar authenticatie aan de hand van een Zweeds meubel bouwpakket uitgelegd werd. Het is goed om in dit soort sessies weer even de basisprincipes van authenticatie helder te krijgen. Uitdagingen met betrekking tot authenticatie kom je bijna ieder project weer tegen. De eerste slide was “Authenticate is hard” maar de presentator eindigde met “Authentication is hard(ish)” als je maar de juiste instructies gebruikt.

De sessie van vandaag was voor een gedeelte een herhaling van voorgaande sessie. Eén van de uitspringende nieuwe punten was het gebruik van middleware om je eigen API’s te beveiligen met behulp van hetzelfde authenticatie mechanisme.

SharePoint customizations

Vandaag stond er een SharePoint customizations sessie op de agenda die in meerdere sessies door de week heen gehint werd als een must-see. De sessie bestond uit vele demo’s, die ook al eerder te zien waren, maar waar hier met een dev oogpunt naar gekeken werden. Vraagstukken als welke techniek is gebruikt en hoe zorgen we ervoor dat dit op de SharePoint omgeving beschikbaar komt.

In de demo’s werd getoond dat het mogelijk is om tegen REST endpoints aan te praten vanuit SPFx webparts en extensions. De beschikbare endpoints en scopes zijn echter beperkt en worden op dit moment door Microsoft beheerd, het is niet mogelijk om deze uit te breiden. De sessie werd beëindigd met een functionaliteit waar nu aan gewerkt wordt, het zelf kunnen definiëren van endpoints. Deze functionaliteit, waarvan aangegeven werd dat de preview binnenkort komt, zorgt ervoor dat je geauthenticeerd tegen je eigen endpoints aan kan praten.

Microsoft Graph

De Microsoft Graph is een veelbesproken onderwerp tijdens deze editie van de Ignite. Bij het volgen van sessies over de nieuwe search functionaliteiten werd meerdere malen aangegeven en uitgelegd, hoe de Microsoft Graph de zoekresultaten relevanter maakt.

Andere sessies laten de kracht van de Microsoft Graph zien als je dit combineert met Azure functions. Via webhooks kan er gereageerd worden op veranderingen in de omgeving, bijvoorbeeld het aanpassen van een agenda item. Wanneer er een aanpassing plaatsvindt wordt de Azure function getriggerd door de webhook en kan er business logica aangeroepen worden om hierop te reageren.

Daarnaast was er een zeer interessante sessie over de performance upgrades die Microsoft heeft doorgevoerd op Office 365. Waar ze een demo  gaven van het openen van een 500 MB PowerPoint presentatie in de browser, dit bestand opende in een paar tellen ten opzichte van soms wel een minuut in de oude situatie. We kijken weer uit naar wat morgen gaat brengen.

Vul je zoekopdracht in.