In Blogs

Vandaag de laatste dag van de conferentie, het was ook een rustige dag. Waar je voorgaande dagen in een mensenmassa tussen de verschillende gebouwen heen en weer liep, waren het er vandaag slechts enkele. Het verslag van vandaag is een verzameling van de meest interessante sessies van ons alle vier.

Bot Framework

De eerste sessie deze ochtend ging over het ontwikkelen van enterprise bots. Er werd gesproken over de verschillende channels waar je de bot kan inzetten, hier werd aangegeven dat Teams de toekomst heeft. Waar je bots kan inzetten in Skype for Business werd wel vermeld dat dit een ‘questionable future’ heeft.

Bots werden verdeeld in 7 verschillende types van ‘The Optimizer’ en ‘The One Trick Pony’ tot aan ‘The Super Bot’. Het advies is wel om geen super bot te proberen te bouwen, door de vele mogelijkheden die zo een bot biedt aan de gebruiker zal dit de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede komen.

Visual Studio

Met de komst van het SharePoint framework ben je niet meer gebonden aan de traditionele toolchain. Vele demo’s worden dan ook gegeven met tools zoals Visual Studio Code. De ontwikkelingen binnen Visual Studio staan echter niet stil. In de sessie ‘Modern Front-End Web Development with Visual Studio’ kwamen enkele van deze wijzigingen aan bod. In een aantal demo’s werd hier de Surface Dial ingezet, denk hierbij aan het vooruit en achteruit stappen in een debug sessie via de dial of het aanpassen van een RGB code in CSS. Waar deze demo’s erg gaaf waren om te zien waren er ook een aantal demo’s die meer gefocust waren op productiviteit. Denk hierbij aan browserlink wat ervoor zorgt dat zodra je een bestand opslaat je pagina in de browser automatisch ververst wordt, maar ook een extensie die ervoor zorgt dat er een teller van fouten en waarschuwingen zichtbaar is in de editor. Dit laatste zorgt ervoor dat je direct ziet dat je verbeteringen aan kan brengen, dit heeft zeker toegevoegde waarde bij het gebruik van bijvoorbeeld ESLint of de nieuwe functionaliteit om de toegankelijkheid van HTML pagina’s te vergroten.

PowerApps

In de deep dive sessie over PowerApps werd duidelijk dat PowerApps nu echt een serieuze tool is geworden waarmee je niet alleen apps voor mobile kunt maken, maar waarmee je ook business apps kunt maken die je op een tablet gebruikt of die je op een SharePoint pagina op je desktop gebruikt. In deze sessie werd wel 10 keer benadrukt dat de kennis die je nodig hebt om PowerApp apps te maken dezelfde is als Excel en Access.

Nieuw in PowerApps is “Relational Data”. Als je data ophaalt uit een SQL data source, dan herkent PowerApps zelf het datamodel en kun je in één keer gerelateerde data uit verschillende tabellen ophalen.

SPFx

De laatste sessie van de dag, en daarmee ook het einde van de conferentie ging voor ons over SharePoint Framework. In deze sessie werd een duidelijk overzicht geschetst van de verschillende componenten waar je als ontwikkelaar mee in aanraking kwam. Er kwamen een heel aantal best practices en handige tips voor bij om te ontwikkelen in de nieuwe wereld van Office 365 en SharePoint. Naast het ontwikkelen van deze nieuwe webparts en extensies werd ook nog stilgestaan bij het uitrollen van deze onderdelen in de nieuwe wereld. Een mooie sessie om de dag mee af te sluiten met veel techniek en inhoud.

Ook dit jaar dus weer een geslaagd evenement en we kijken nu al uit naar Ignite 2018. Op de terug vlucht alle dingen laten bezinken en vanaf volgende week aan de slag met alle mooie nieuwe dingen! Wil je er ook mee aan de slag of wil je meer weten schrijf je dan in voor onze Roadshow en praten we graag bij!

 

Vul je zoekopdracht in.