In Blogs

Dag drie van de Ignite conferentie in Orlando waarop al verschillende grote aankondigingen bekend zijn gemaakt. Ik ben zelf ook inmiddels al aardig gewend aan de enorme omvang van dit evenement, de omgeving, de temperatuur, de feestjes en waarom Uber echt goed werkt in Amerika. Na de eerste dagen van aankondigingen en verdiepingen in onderwerpen waar ik meer over wilde weten, is het vandaag een mooi moment om breder te kijken en sessies te bezoeken met andere interessante onderwerpen. Een recap van wat ik vandaag bezocht.

Flow

Mijn eerste sessie ging over flow, ondertussen is Flow de geaccepteerde opvolger van de standaard workflow en de workflows die nog in SP Designer gemaakt werden. Het mooie aan MS Flow is dat deze functionaliteit ook de ‘niet-developers’ helpt om slimmer te werken door workflows zelf te maken en te automatiseren. Een flow bestaat daarbij uit een trigger, bijvoorbeeld een knop die je aanklikt. Een action, dat wat de flow moet gaan uitvoeren en een connector. Daarbij zijn er momenteel al 170 connectors beschikbaar en groeit dit nog dagelijks, denk daarbij aan dropbox, twitter, etc. De eerste demo toonde het maken van een approval workflow middels een Flow template en enkele aanpassingen. De volgens demo toonde het creëren van een Flow die Twitter sentiment over een bepaald onderwerp makkelijk in PowerBI toevoegde. Handig wanneer je wilt bijhouden hoe een onderwerp of bedrijf op Twitter zich van dag tot dag ontwikkelt.

Mixed Reality

Een van de centrale thema’s op de Ignite is Unlock Creativity. Mixed Reality is daarvan een mogelijke concrete uitwerking. Niet alleen zie je bij veel demo’s de nieuwe Surface studio terugkomen, ook de MS Hololens is een publiekstrekker. Een mooie sessie over mixed reality gegeven door D’Arcy Salzman, Sr. Director van de Hololens bij Microsoft. Hij zette daarbij uiteen dat wij de afgelopen dertig jaar hebben geleerd de computer te begrijpen zodat de computer doet wat wij willen. Het wordt nu tijd dat de computer ons leert begrijpen en onze interactie met computers net zo logisch wordt als communiceren met een persoon. Satya toonde in zijn keynote al de engineers van Ford en hoe zij de Hololens gebruiken, D’Arcy deed daar nog een schepje bovenop door enkele praktijk voorbeelden te tonen die eigenlijk zo logisch zijn, dat deze technieken binnenkort echt gemeengoed zullen zijn. Denk daarbij aan het trainen van mensen in industrieën waar de fysieke onderdelen complex zijn. Zoals in de auto en de vliegtuigindustrie, of in de medische wereld.

Een ander voorbeeld was de bouw. Verken een nog niet gebouwd gebouw, zodat je voordat de vergunning is aangevraagd, al kan zien of het ontwerp haalbaar is. Of loop door een bestaand gebouw en bekijk met de HoloLens de locaties locaties van leidingen, steunbalken en andere type constructies volgens tekening in de muren. D’Arcy beschreef ook de samenstelling van een team om dergelijke toepassingen te ontwikkelen, naast kennis van Microsoft systemen zal je apps gaan maken die veel weg hebben van 3D gamewerelden en daar ook je kennis en kunde op moeten aanpassen.

List view threshold en het SP Property Panel

Ook vandaag waren er enkele aankondigingen. Zo werd bekend dat de list view threshold (LVT) wordt verhoogd van 5.000 items naar 20.000 items. Deze drempel was ingesteld op 5.000 om een consistente performance te kunnen garanderen. Gelukkig is het Microsoft gelukt om deze grens omhoog te trekken inclusief behoud van de huidige prestatie garantie. Het nummer van 5.000 wordt tegenwoordig namelijk bij meerdere klantimplementaties snel benaderd of zelfs al overschreden.

Een tweede aankondiging betreft het nieuwe SharePoint property panel. Vooralsnog is het mogelijk om metadata waarden in te vullen in een documenten bibliotheek of via een menu welke verstopt zit in de Office clients. Microsoft lanceert nu het SharePoint Property Panel (SPPP). Deze functionaliteit maakt het (weer) mogelijk het om metadata velden in de MS Office clients zelf eenvoudig in te vullen.

Kortom, het was weer een inspirerende dag en we zijn inmiddels over de helft van de conferentie. Ook morgen belooft weer een mooie dag te worden en niet alleen omdat het hier rond de 32 graden Celsius is. Fijne dag en tot morgen!

Vul je zoekopdracht in.